Historien, glömskan och framtiden

#barbrowerkmäster_1932 #torilgreenwerkmäster_1995 #frihetjämlikhetsysterskap #1971 #2017 #everydaymatters #historienglömskanochframtiden #alzheimer #everydaymatter #liberty #equality #sisterhood #crossingborders #blessed

Textiltryck av Josabet Werkmäster, på bilden är två personer, mormor och det vuxna barnbarnet. Titel Historien glömskan och framtidenFotograf Jan Berg, Textilmuseet BoråsTextiltryck och lappteknik av Josabet Werkmäster Titel Historien, glömskan och framtidenFotograf Jan Berg, Textilmuseet Borås

Ungdomlig kraft
I min kontakt med unga människor upplever jag en uppvaknande kraft och vilja att förändra, att stå upp mot orättvisor och uppmana till jämlikhet. En vilja att få mer fart på samhällshälls-förändringarna.

Förebilder och föregångare
Under 1970 talet var det en aktiv rörelse med konstnärer som kämpade för bättre bekräftelse för kvinnliga konstnärer. Konsthistorien började skrivas om. 

Min mamma, Barbro Werkmäster f. 1932 d.2020, ägnade en stor del av sitt liv åt att lyfta fram och skriva om kvinnliga konstnärer. Minnet svek henne de sista åren och jag kände att jag ville fånga upp något av det innan allt bleknade bort.

  • Kan du nämna några konstnärer som du tycker om? Som du tycker är viktiga? Som du tycker inte får glömmas bort? Som är dina favoriter?

Vilken metod skulle jag använda för att få svar?
Det visste jag inte när jag började. Att bara ställa frågor i telefon räcker inte, namnen på konstnärerna kom inte fram i medvetandet. Demensen blev allt mer tilltagande och talet försvann mer och mer.

Jag ville ha ett undersökande förhållningsätt där en metod var att kommunicera med textil och dess materialitet och det taktila. Behov att få känna, uppleva en relation till materialet och genom det minnas. Textil innehåller mycket av vår historia. Det kom att bli en långsam process där vardagliga material blev en utgångspunkt.

Handen minns hur man gör. Som metod i våra samtal valde jag att använda mig av sömnad och lappteknik. Min mamma hade sytt många lapptäcken till barn och barnbarn. När ord, tankar och minnen var svåra att nå fanns handens arbete med att sammanfoga och bilda mönster kvar. I det långsamma, upprepande arbetet kunde glimtar från förr dyka upp.

Det gick inte så bra att minnas namnen på alla hundratals konstnärer som har varit aktuella genom åren. Under första halvan av 2017 då vi ofta kom att tala om detta så var det ca.10 namn som återkom: Maria Adlercreutz, Elsa Ageéli, Maj Bring, Agnes Cleve, Mollie Faustman, Barbro Hedström, Sigrid Hjertén, Tora Vega Holmström, Gudrun Key-Åberg och Anna Sjödahl.

Frihet, jämlikhet, systerskap
Frihet, jämlikhet, systerskap: en handbok för kvinnor, författare Barbro Werkmäster och Maud Hägg. Utgiven på Författarförlaget 1971.

Fotograf Jan Berg, Textilmuseet Borås. Från utställningen Crossover.

Titel: Historien, glömskan och framtiden.
Mått: 1, 35 x 2, 55 m
Teknik: textiltryck (reaktivfärg, ets, pigmentfärg), lappteknik, skarvsöm.
Material: sammet (framsida) blandade tygkvalitéer (baksida)
Motiv på framsidan: Två generationer, min mamma och min dotter.
Motiv på baksidan: Ett mönster av minnen.
Tillkomstår: 2017

Tillbaka

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function do_sociable() in /customers/7/7/5/josabetwerkmaster.se/httpd.www/wp-content/themes/josabet_1.0/single.php:22 Stack trace: #0 /customers/7/7/5/josabetwerkmaster.se/httpd.www/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/7/7/5/josabetwerkmaster.se/httpd.www/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/7/7/...') #2 /customers/7/7/5/josabetwerkmaster.se/httpd.www/index.php(17): require('/customers/7/7/...') #3 {main} thrown in /customers/7/7/5/josabetwerkmaster.se/httpd.www/wp-content/themes/josabet_1.0/single.php on line 22